Foto: Sjoerd Ypma - complex Koudekerke

Onze Volkstuinvereniging

Volkstuinvereniging gemeente Veere (kortweg VTV gemeente Veere) werd na goed overleg met de gemeente Veere op 21 november 2016 opgericht. Bij de oprichting gingen de bestaande volkstuinverenigingen van Westkapelle en Oostkapelle met de gemeentelijke volkstuinen samen op in één vereniging met in totaal 10 volkstuincomplexen. Zo ontstond een grote vereniging met 3,9 ha tuingrond, onderverdeeld in 304 tuinen. De 247 leden konden onder prettige voorwaarden het tuinieren goed voortzetten. In alle dorpskernen zijn er volkstuinen, uitgezonderd Gapinge, Zoutelande, Domburg en Serooskerke. 

Op woensdag 8 maart 2017 ondertekenden burgemeester Van der Zwaag samen met onze voorzitter Floor Arts en secretaris Freek Wisse het huurcontract voor de gronden. Kort daarvoor op 23 februari 2017 werd het bestuur ook met penningmeester Jan de Groot en ledenadministrateur Huub van der Laan officieel aangesteld tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV). In deze eerste ALV werden ook de Statuten en het Huishoudelijk reglement vastgesteld.

Het ontstaan van de verenigingsstructuur met decentrale complexbeheerders (m/v) is de uitwisseling tussen de leden ten goede gekomen. Soms worden er gezamenlijk tuinklussen opgeknapt en helpt men elkaar. Ook met tuintips, plantjes en dergelijke. De samenwerking met het gemeentelijk groenonderhoud rondom de complexen is verder afgestemd. Onze kweekgronden, die van de gemeente worden gepacht, proberen we op een milieuvriendelijke manier te beheren. Onze vereniging werkt samen met andere volkstuinverenigingen, zoals VTV-Levenslust uit Vlissingen. Hierdoor is een gepoolde inkoop van zaai- en pootgoed en vruchtboompjes mogelijk. De leden kiezen overigens geheel vrij hun eigen leveranciers. 

Drie ledenvergaderingen verder zijn er al interessante gastsprekers geweest, zoals van de VELT-Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren (www.velt.nu). Op complex Koudekerke zijn de eerste schooltuintjes van start gegaan. Het aantal tuinvacatures is er teruggedrongen, vaak ook door jongere tuinders. Op het complex Grijpskerke zijn nog meerdere tuinen vrij. Op de andere complexen komen jaarlijks enkele tuinen vrij.  Deze worden vervolgens weer snel verhuurd aan nieuwe tuinders.